Δεύτερη συνάντηση των Ζαπατίστικων λαών με τους λαούς του κόσμου.
Οι συναντήσεις άρχισαν την Παρασκευή 20 Ιουλίου στο καρακόλ του Οβεντίκ, περίπου 1 ώρα με το αυτοκίνητο .έξω από την πόλη του Σαν Κριστομπάλ ντε λας κάζας, σε υψόμετρο 3000 μέτρων. Στο καρακόλ αυτό υπήρχαν καταγεγραμμένοι περίπου 2330 ξένοι αλληλέγγυοι από 46 χώρες, έτσι όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε ο Sub Marcos.
Κατ’ αρχάς έγινε η παρουσίαση, από τις διάφορες επιτροπές των δήμων και από την επιτροπή καλής διακυβέρνησης του καρακόλ του Οβεντίκ στο οποίο συμμετέχουν 4-5 δήμοι, ενός απολογισμού του έργου που κάνανε οι Ζαπατίστας από το 1994 που έγινε η εξέγερση μέχρι το 2007, δηλαδή απολογισμός 13 ετών πάλης και οικοδόμησης της αυτονομίας όπως την ονομάζουν. Υπήρχαν συγκεκριμένα θέματα, όπου για 45 λεπτά γινότανε ανάλυση για καθένα απ’ αυτά και μετά δινόταν ένας χρόνος 15 λεπτών για ερωτήσεις στις οποίες απαντούσαν οι ιθαγενείς που ήταν εκπρόσωποι των δήμων και της επιτροπής καλής διακυβέρνησης του Οβεντίκ.
Τα θέματα ήταν τα εξής: Το πρώτο ήταν το θέμα της παιδείας, το δεύτερο ήταν το θέμα της υγείας, τρίτο το θέμα των γυναικών, τέταρτο το ζήτημα της συλλογικής εργασίας, πέμπτο το πώς λειτουργούνε οι επιτροπές στους διάφορους δήμους, έκτο το πώς λειτουργεί η επιτροπή καλής διακυβέρνησης, και έβδομο και τελικό θέμα μια αποτίμηση της πορείας που έχουν κάνει τα 13 χρόνια προσπαθώντας να χτίσουν αυτόνομες δομές σε όλα τα προηγούμενα σημεία που αναφέρθηκαν, στους διάφορους δήμους και κοινότητες.
Πολύ επιγραμματικά στεκόμαστε σε δύο πολύ σημαντικά, για μας, θέματα: στο θέμα της υγείας και της παιδείας. Στο θέμα της παιδείας έχουν κάνει πρωτοβάθμια εκπαίδευση 3 ετών όπου φοιτούν και Ζαπατίστικα παιδιά αλλά και παιδιά μη Ζαπατίστες. Επίσης εδώ και 3 χρόνια έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν και μια δευτεροβάθμια, τύπου γυμνάσιο, εκπαίδευση από όπου αποφοιτούν μετά από 6 χρόνια.
Στο θέμα της υγείας υπάρχει ήδη μια κλινική μέσα στο καρακόλ η οποία είναι επανδρωμένη με παραϊατρικό προσωπικό και με κάποιους γιατρούς και υπάρχουν δύο ασθενοφόρα τα οποία μάλιστα τα έχουν δωρίσει οι «ya basta» από την Ιταλία.
Στα θέματα επίσης των γυναικών αυτό που είναι σημαντικό είναι το ότι από το 1994 και μετά τις σέβονται πλέον στο σπίτι οι άντρες ενώ πριν τις κακοποιούσαν ή τις βιάζανε τα διάφορα αφεντικά στα οποία δουλεύανε. Βέβαια υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει αλλά το πολύ θετικό είναι ότι εκπροσωπούνται σε ποσοστό μισό- μισό σε όλους τους δήμους και κοινότητες και στην επιτροπή καλής διακυβέρνησης.
Το θέμα της συλλογικής εργασίας είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί μέχρι το 1994 δούλευε ο καθένας μόνος του με αποτέλεσμα να έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Τώρα δουλεύουν μαζί στους αγρούς και επίσης έχουν κάνει και κάποιες συλλογικότητες σε επίπεδο χειροτεχνίας, και προσπαθούν να πουλήσουν τα χειροτεχνήματα αυτά (συλλογικά πάντα) είτε σε κάποια μαγαζιά που έχουν σε κοινωνικά κέντρα στο Σαν Κριστομπάλ, είτε μέσω κάποιων που τα αγοράζουν από μόνοι τους.
Οι επιτροπές καλής διακυβέρνησης αναφέρθηκαν στο ζήτημα της δικαιοσύνης, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Επανέλαβαν ότι δεν υπάρχουν φυλακές, υπάρχει μόνο μια προσωρινή κράτηση μερικών ωρών όταν τα αδικήματα είναι πολύ χαμηλού τύπου, δηλαδή κάποιες μικροκλοπές κτλ. Αυτή η κράτηση γίνεται μόνο και μόνο για να μπορεί η επιτροπή καλής διακυβέρνησης να κάνει μια έρευνα για να δει τι ακριβώς συμβαίνει και να λυθεί το θέμα, πάντα με συμβιβασμό. Όταν υπάρχει κάτι πιο σοβαρό, όπως βιασμός ή φόνος που είναι αρκετά σπάνιο μέσα στις Ζαπατίστικες κοινότητες, τότε τους κρατούνε 2-3 μέρες περισσότερο για να κάνουν την έρευνα και μετά τους αφήνουν ελεύθερους. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει εργασία είτε σε συλλογικό επίπεδο που γίνεται από αυτόν που έχει διαπράξει το αδίκημα, είτε στο επίπεδο αυτού που έχει αδικηθεί για 2 με 3 μέρες, και στη περίπτωση που είναι το αδίκημα πιο σοβαρό η δουλειά που παρέχεται είναι γύρω στις 12 ,είτε στη κοινότητα είτε σε αυτόν που έχει υποστεί το αδίκημα. Αυτά είναι μερικά από τα σημεία που είναι πιο σημαντικά.
Οι συναντήσεις συνεχίστηκαν στα καρακόλ της Μορέλια, της Λα Γκαρούτσα και του Ρομπέρτο Μπάριος στο μοτίβο που αναφέρθηκε δηλ. 45 λεπτά ομιλία για κάθε θέμα από 5-6 συντρόφους κάθε επιτροπής, και μετά απαντήσεις. Αυτό γινόταν πρωί και απόγευμα μέχρι 7-8 ώρα το βράδυ.
Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους δήμους και στα καρακόλ. Για παράδειγμα στο θέμα της υγείας σε μερικά καρακόλ υπάρχουν κλινικές οργανωμένες και αλλού κλινικές με λιγότερες δυνατότητες που τις λένε «μικροκλινικές». Επίσης η θητεία των επιτροπών καλής διακυβέρνησης ποικίλει. Στο Ρομπέρτο Μπάριος για παράδειγμα είναι γύρω στον ένα μήνα, ενώ στο Οβεντίκ είναι 3 χρόνια.
Στο καρακόλ της Μορέλια έγιναν οι παρουσιάσεις των τριών καρακόλ καθώς και η τελετή λήξης της συνάντησης. Κάθε βράδυ γινόντουσαν διάφορα πολιτιστικά δρώμενα με θεατρικά, ποιήματα, τραγούδια και με λαϊκούς χορούς και ορχήστρα. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στο καρακόλ της Λα Ρεαλιδαδ, μέσα στη ζούγκλα, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε όλο το ένοπλο το 1994.
Σχετικά με τις παρεμβάσεις του EZLN, σε όλες τις τελετές έναρξης και λήξης σε κάθε καρακόλ υπήρχαν τοποθετήσεις των διαφόρων κομαντάντες/ας του EZLN και του Μάρκος. Στο καρακόλ της Λα Ρεαλιδάδ, σημαντικό ήταν ότι ευχαρίστησαν τους ξένους αλληλέγγυους για την εκεί παρουσία τους και για την αλληλεγγύη που έχουν δείξει μέχρι τώρα, αλλά επισήμαναν επίσης ότι αν δεν ήταν εκεί με την αλληλεγγύη αυτή, οι Ζαπατίστας θα έκαναν έτσι κι αλλιώς όλη αυτή τη δουλειά που κάνουνε, δηλαδή αυτονόμηση από το Μεξικάνικο κράτος, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς.
. Σε κάθε τελετή έναρξης και λήξης έμπαινε πρώτα η μεξικάνικη σημαία και μετά του EZLN, τα μέλη του οποίου χαιρετούσαν στρατιωτικά και τραγουδάγανε τον εθνικό ύμνο του Μεξικού και μετά τον Ζαπατίστικο.
Άλλα δύο σημεία που είναι σημαντικά είναι ότι παράλληλα με αυτό το 10ήμερο με τις τοποθετήσεις- απολογισμούς των επιτροπών καλής διακυβέρνησης, έγιναν συναντήσεις και παρουσιάσεις συντρόφων από την Via campecina ο «αγροτικός δρόμος» όπως λέγεται, που είναι παγκόσμια οργάνωση στην οποία συμμετέχουν αγροτικοί συνεταιρισμοί απ’ όλο τον κόσμο. Σημαντικό είναι ότι ήταν η πρώτη φορά που κάποιοι που συμμετείχαν είχαν έρθει για να έχουν ειδικές επαφές με τον EZLN.
Είναι κάτι το οποίο πέρασε λίγο απαρατήρητο στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά δείχνει ότι υπάρχει μια τάση του να συνεννοηθούν και να συντονιστούν μεγάλα κινήματα αγροτών, όπως κινήματα από την Ινδία που αριθμούν 300.000.000 κόσμο. Υπήρχαν εκπρόσωποι από την Ταϊλάνδη, από την Ινδονησία, από τη Μαδαγασκάρη, από το κίνημα MST των αγροτών χωρίς γη από την Βραζιλία, από κινήματα ιθαγενών που παλεύουν ενάντια στα ορυχεία κάρβουνου στη Βενεζουέλα. Είναι η πρώτη φορά που συνδικαλιστικές οργανώσεις αγροτών έρχονται σε επαφή με ένοπλο κομμάτι του παγκόσμιου κινήματος όπως οι Ζαπατίστας.
Σύντροφοι από το “από κοινού”
που συμμετείχαν στη δεύτερη συνάντηση
των Ζαπατίστικων λαών με τους λαούς του κόσμου
Βόλος Αύγουστος 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου