31.3.07

Έντυπο ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ Νο3 Μάρτης 2007

EDITORIAL

Οι κραυγές από τα βουνά του Μεξικού αντηχούν σε όλο τον κόσμο και συναντούν ανθρώπους που αντιστέκονται και εμπνέονται από ένα κοινό όραμα. Τα βήματά μας συναντήθηκαν με τους ζαπατίστας γιατί αυτοί όπως και εμείς αγωνιζόμαστε ενάντια στον καπιταλισμό και τον νεοφιλελευθερισμό. Γιατί αυτοί όπως και εμείς αγωνιζόμαστε για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την αυτονομία, την ισότητα και το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Μπορεί να βρισκόμαστε σε διαφορετικά μήκη και πλάτη αυτού του κόσμου και να ζούμε κάτω από διαφορετικές συνθήκες, αλλά οι ζαπατίστας όπως και εμείς διεκδικούμε μια ζωή χωρίς ιεραρχίες και κόμματα όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται αμεσοδημοκρατικά και με οριζόντιες δομές λειτουργίας, χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση. Διεκδικούμε μια αξιοπρεπή ζωή για την οποία δεν χρειάζεται να ζητήσουμε από κανέναν την άδεια για να είμαστε ελεύθεροι.
13 χρόνια μετά, κι ενώ η εξέγερση που γεννήθηκε την πρωτοχρονιά του 1994 έχει αναμετρηθεί με στρατούς καταστολής κι έχει συναντηθεί με στρατιές αλληλέγγυων, έχει μεγαλώσει και βαδίζει με τη σοφία του χρόνου και της βιωμένης εμπειρίας αυτού του «άλλου κόσμου», οι ζαπατίστας ξαναλένε δυνατά: «είμαστε εδώ». Ακόμα πιο αποφασισμένοι απέναντι στη νεοφιλελεύθερη εισβολή που επιμένει να αφήνει πίσω της ερείπια, ακόμα πιο θυμωμένοι απέναντι σε όλους όσοι θέλουν να βάλουν γύρω από το λαιμό τους τη θηλιά των θεσμών και της διαμεσολάβησης, ακόμα πιο μεστοί στη βούλησή τους να έρθουν σε ρήξη με το «υπάρχον» και να ελέγξουν οι ίδιοι τις ζωές τους.
13 χρόνια μετά, κι ενώ τα σύννεφα της καταστολής πυκνώνουν πάνω από τον ουρανό του μεξικάνικου νότου αλλά και όχι μόνο εκεί, πήραμε την πρωτοβουλία να ξαναπούμε κι εμείς ακόμα πιο δυνατά «είμαστε στο πλευρό τους». Όχι απλά για να καταγγείλουμε την όποια επικείμενη βίαιη απόπειρα κατάπνιξης αυτής της μικρής δυνατής φωνής τους και να επιβεβαιώσουμε ότι στηρίζουμε το δικαίωμα των λαών όλου του πλανήτη να αντιστέκονται, αλλά για να θυμίσουμε ότι οι φλόγες τις εξέγερσης μπορούν και φουντώνουν στον αέρα όσο στη γη φυτεύονται γερά οι σπόροι του «νέου κόσμου» – στη γη του Μεξικού και παντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: