31.3.07

'Εντυπο Νο3 (συνέχεια)

Η συνάντηση για την οργάνωση της αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και οι αλλαγές στο περιοδικό

Στις 18 και 19 Νοέμβρη 2006 καλέστηκε στο Βόλο, από το χώρο «από κοινού», η πρώτη «Συνάντηση για την οργάνωση της αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας».
Το κάλεσμα πρότασσε την πολιτική αλληλεγγύη στους Ζαπατίστας, πάνω στη βάση των δύο παρακάτω αξόνων στη βάση της συμφωνίας με τους δύο παρακάτω άξονες:
Α. Στον τύπο κοινωνίας που προσπαθούν να κτίσουν, με αυτοδιαχειριζόμενες κοινότητες με συνελευσιακή δομή, χωρίς ιεραρχίες, με εναλλαγή καθηκόντων σύμφωνα με το πρόταγμα «διοικούμε υπακούοντας», με συνεταιριστικές δομές αγροτικής παραγωγής, κ.ά.
Β. Στην άποψη και πρακτική τους σχετικά με το μεξικάνικο κράτος (όπως εκφράστηκε ξεκάθαρα, και με το εγχείρημα της «Άλλης Καμπάνιας»): καμία συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες, καμία συμμετοχή στα κυβερνητικά ή κρατικά όργανα, καμία συνεργασία με τα κόμματα που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Αντίθετα, κτίσιμο σε πανεθνικό επίπεδο του μετώπου «των από κάτω ενάντια στους από πάνω».
Τέλος, υπενθύμιζε ότι «διατηρούμε το δικαίωμα στην κριτική και στη διαφωνία, συμπορευόμενοι με αυτούς και όχι κάνοντας μόνο κριτική από το σίγουρο “γυάλινο πύργο” της θεωρητικής και ιδεολογικής ορθοδοξίας» Απόδειξη: το «γράμμα στους Ζαπατίστας» (βλ. ως παράδειγμα το «γράμμα στους Ζαπατίστας» στο τεύχος 3).
Το κάλεσμα απευθύνθηκε σε συλλογικότητες (περισσότερες από αυτές που τελικά παραβρέθηκαν) και σε συντρόφους/συντρόφισσες, που κάνουν, ήδη, δουλειές μετάφρασης, εκδόσεων, εκδηλώσεων και πορείες αλληλεγγύης, πάνω στη βάση βάσει της πληροφόρησης που είχαν οι σύντροφοι/συντρόφισσες του χώρου «από κοινού». Το εγχείρημα, σύμφωνα με το παραπάνω πολιτικό σκεπτικό, ήταν, είναι και θα είναι ανοικτό σε άτομα ή συλλογικότητες που ενδιαφέρονται να δουλέψουν για το συγκεκριμένο ζήτημα.


Η συνάντηση του Βόλου αποφάσισε:
1. Τη δημιουργία blog (με στόχο να μετατραπεί, εν καιρώ, σε ιστοσελίδα) που θα αποτελέσει τη “βάση δεδομένων” για την πληροφόρηση για το Ζαπατιστικό και τα άλλα κινήματα στο Μεξικό.
2. Το περιοδικό «ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ», που μέχρι τώρα εκδιδόταν από το χώρο «από κοινού», περνάει στα χέρια όλων των συλλογικοτήτων και ατόμων, που θα έχουν την πολιτική ευθύνη έκδοσής του.
Το “νέο” περιοδικό θα περιλαμβάνει κυρίως
§ ανταποκρίσεις αντιπληροφόρησης για τους Ζαπατίστας, την Άλλη Καμπάνια και τα κινήματα στο Μεξικό
§ κείμενα των ίδιων των Ζαπατίστας, της Άλλης Καμπάνιας και των κινημάτων, που θα δίνουν το πολιτικό στίγμα τους και τις πολιτικές κατευθύνσεις και αποφάσεις τους
Πρόκειται, βασικά, για ένα περιοδικό αντιπληροφόρησης της κοινωνίας και όχι για ένα περιοδικό απόψεων των ομάδων και ατόμων που το εκδίδουν (χωρίς, βέβαια, να αποκλείονται και ορισμένα άρθρα απόψεων, σε περιορισμένο όμως χώρο, που αποφασίζονται από τη συνέλευση του περιοδικού).
3. Την έμπρακτη αλληλεγγύη (οικονομική) στο πρόγραμμα συνέχισης της λειτουργίας του Οδοντοτεχνικού Εργαστηρίου, που είναι ήδη εγκατεστημένο στο Καρακόλ 5 του δήμου Roberto Barrios της Τσιάπας στο Μεξικό.
4. Τη διεξαγωγή εκδηλώσεων αντιπληροφόρησης σε διάφορες πόλεις, όπου υπάρχει ενδιαφέρον από συντρόφους/ισσες ή συλλογικότητες, με προβολή βίντεο από τις εξεγερμένες περιοχές, ενημέρωση και συζήτηση.
5. Το συντονισμό για άμεσες δράσεις αλληλεγγύης σε περιπτώσεις καταστολής στο Μεξικό.
6. Την άμεση αποστολή οικονομικής ενίσχυσης στους Ζαπατίστας που ανακατέλαβαν την κοινότητα Chol de Tumbala (απ’ όπου είχαν εκδιωχθεί από τους παραστρατιωτικούς) και ζουν σε σκηνές.
Τέλος, άνοιξε η συζήτηση για τους ζαπατιστικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς παραγωγής καφέ και το ζήτημα της αλληλεγγύης σ’ αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: