31.3.07

Έντυπο Νο3 (συνέχεια)

Οι Ζαπατίστας και η Άλλη Καμπάνια: Οι οδοιπόροι της ιστορίας

Εισαγωγή

Αυτό το κείμενο απευθύνεται ειδικά στα μέλη της Άλλης Καμπάνιας και της Έκτης Διακήρυξης και, φυσικά, σε όλους όσοι θα μπορούσαν να έχουν θετική στάση απέναντι στο κίνημά μας.

Αυτές που παρουσιάζουμε εδώ είναι μερικές από τις σκέψεις και τα συμπεράσματα που μοιραστήκαμε με κάποια άτομα, ομάδες, συλλογικότητες και οργανώσεις που είναι μέρος της Άλλης Καμπάνιας. Σύμφωνα με τον «τρόπο» μας στην Άλλη Καμπάνια, πρώτα ακούσαμε το λόγο αυτών των συντρόφων/ισσών και τώρα εκθέτουμε την ανάλυση και τα συμπεράσματά μας.

Η Επιτροπή «Έκτη» του EZLN άκουσε πολύ προσεκτικά τις απόψεις και τις γνώμες κάποιων συντρόφων/ισσών από την Άλλη Καμπάνια σχετικά με την αποκαλούμενη «μετεκλογική κρίση», τις κινητοποιήσεις σε διάφορα μέρη της χώρας (ιδιαίτερα στην Oaxaca με την APPO και τις κινητοποιήσεις στην Πόλη του Μεξικό για τον AMLO ), καθώς και σχετικά με την Άλλη Καμπάνια. Σε γράμματα, πρακτικά συναντήσεων, συνελεύσεις, ηλεκτρονικές σελίδες, δημόσιες τοποθετήσεις και προσωπικές ή ομαδικές συναντήσεις, κάποια από τα μέλη της Άλλης Καμπάνιας εκφράστηκαν σχετικά με αυτά τα ζητήματα.

Κατά τη διάρκεια εν μέρει του Ιουλίου και ολόκληρο τον Αύγουστο, η Επιτροπή «Έκτη» του EZLN είχε πολυμερείς συναντήσεις με κάποιους/ες συντρόφους/ισσες από τις 19 πολιτείες της χώρας: Πόλη του Μεξικό, Πολιτεία του Μεξικό, Morelos, Michoacan, Queretaro, Tlaxcala, Puebla, Veracruz, Oaxaca, Guerrero, Jalisco, Hidalgo, Zacatecas, Nuevo Leon, San Luis Potosi, Colima, Nayarit, Guanajuato και Aguascalientes,

Συναντήθηκε ακόμη με κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις που δρουν σε διάφορα μέρη της χώρας και με τους συντρόφους/ισσες από την Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο.

Βάσει των περιορισμένων δυνατοτήτων μας, κάναμε αυτές τις συναντήσεις στα στέκια των συντρόφων/ισσών στην πόλη του Μεξικό και τις πολιτείες Morelos, Michoacan, Queretaro, Tlaxcala και Puebla.

Δεν στάθηκε δυνατό, ούτε όμως και επιδιώξαμε, να μιλήσουμε απευθείας με όλα τα μέλη της Άλλης Καμπάνιας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε κάποια μέρη να κατηγορηθούμε για «αποκλεισμό» κάποιων. Πάνω σε αυτό έχουμε να πούμε ότι στην Άλλη Καμπάνια αναλογεί σε κάθε ομάδα, συλλογικότητα ή άτομο να αποφασίσει με ποιους επιθυμεί να συνευρεθεί στο πλαίσιο της Άλλης Καμπάνιας, πότε, πώς και για ποιο λόγο. Ενεργοποιώντας το δικαίωμά της αυτό, η Επιτροπή «Έκτη» του EZLN άκουσε και μίλησε με όσους δέχτηκαν την πρόσκλησή της.

Παρόλα αυτά, αν και επρόκειτο για κλειστές συναντήσεις, οι σκέψεις μας ούτε ήταν ούτε είναι μυστικές. Σε όσους λοιπόν με φροντίδα μας άκουσαν, τους ζητήσαμε να μεταφέρουν και σε άλλους συντρόφους από τις πολιτείες ή τις ομάδες εργασίας τους όλα όσα εμείς, ως Επιτροπή «Έκτη» του EZLN, σκεφτόμαστε. Κάποιοι με ταπεινότητα συμφώνησαν και το έκαναν όπως ακριβώς έπρεπε. Κάποιοι άλλοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να προωθήσουν δικές τους εκτιμήσεις σαν να ήταν του EZLN, ή ακόμη εξέδωσαν τα «πρακτικά» τους από τις συναντήσεις με σκοπό να βγάλουν μία επηρεασμένη από τη δική τους σκοπιά εκδοχή αυτών που συζητήθηκαν.

Τα θέματα των συναντήσεων ήταν:

Η εθνική κατάσταση από πάνω, ιδιαίτερα σε σχέση με τις εκλογές.
Η εθνική κατάσταση από κάτω, στον κόσμο που δεν ανήκει στην Άλλη Καμπάνια.
Η κατάσταση της Άλλης Καμπάνιας.
Η πρόταση του EZLN για τη συνέχιση της Άλλης Καμπάνιας.

Κάποιες από τις σκέψεις των συντρόφων/ισσών με τους οποίους βρεθήκαμε, τις υιοθετούμε τώρα ως δικές μας σκέψεις και συμπεράσματα. Παρόλα αυτά είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό που τώρα επικοινωνούμε και προτείνουμε σε όλους τους συντρόφους μας από την Έκτη και την Άλλη Καμπάνια είναι αποκλειστική ευθύνη της «Έκτης Επιτροπής» του EZLN και ότι μιλάμε ως οργάνωση - μέλος της Άλλης Καμπάνιας.

Όσο για αυτούς που ένοιωσαν αποκλεισμένοι ή περιθωριοποιημένοι, ειλικρινά λυπόμαστε και ζητάμε κατανόηση.

Με τρόπο υποκειμενικό θα παρουσιάσουμε μία σύντομη περιγραφή όλων όσα συνέβησαν στο εσωτερικό του EZLN και οδήγησαν στην Έκτη Διακήρυξη, τον απολογισμό μας (που δεν τον θεωρούμε ΤΟΝ απολογισμό) ένα χρόνο μετά την Έκτη Διακήρυξη και την Άλλη Καμπάνια, την ανάλυση και τη θέση μας για όσα συμβαίνουν από πάνω καθώς και την πρότασή μας για τα επόμενα βήματα της Άλλης Καμπάνιας.

Αυτά που παρουσιάζονται εδώ τα έχουμε λίγο πολύ συζητήσει και με τους συντρόφους/ισσες της Παράνομης Επαναστατικής Ιθαγενικής Επιτροπής του EZLN άρα αντιπροσωπεύουν όχι μόνο την Επιτροπή «Έκτη» αλλά και τη διοίκηση του Εθνικοαπελευθερωτικού Ζαπατιστικού Στρατού.

Αυτά.

Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μάρκος

Μεξικό, Σεπτέμβριος 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια: